Als je met afbeeldingen werkt, is het belangrijk dat je op het formaat en het aantal pixels let. Zo kun je een JPG niet vergroten zonder de kwaliteit van de afbeelding aan te tasten. Om die reden is het niet altijd wenselijk om met een pixelafbeelding te werken, maar te kiezen voor vectoren.

cartoon van twee mannen die schrikken van een derde personage dat gepixelt is afgebeeld

Een vector-afbeelding

Een vector-afbeelding bestaat niet uit pixels, maar uit punten die met elkaar verbonden zijn tot een vlak of vorm. Het voordeel van een vector-afbeelding is dat je hem kunt vergroten en verkleinen zonder de kwaliteit aan te tasten.

logo aadwork afgebeeld in vectoren in adobe illustrator

Verschil tussen vector- en pixel-afbeeldingen

Het verschil tussen pixel- en vector-afbeeldingen is het eenvoudigst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Links zie je een foto die is opgebouwd uit pixels. Als we inzoomen op deze pixel-afbeelding, zie je een raster van vierkante blokjes (pixels) die doet denken aan Ministeck. Rechts zie je een illustratie die is opgebouwd uit vectoren. Als je inzoomt op de vector-afbeelding, blijft de illustratie scherp.

verschil weergegeven tussen een pixelafbeelding en een vector-afbeelding

Gevolgen van vergroten

Als we een foto van A4-formaat naar een A2-poster vergroten, zie je goed wat er gebeurt. Omdat de afbeelding moet worden vergroot, moet de computer pixels vergroten en pixels erbij berekenen die er in principe niet zijn. De afbeelding hieronder moest van 2480 pixels breed vergroot worden naar 4960 pixels breed. Het resultaat kan een onscherp beeld zijn, afhankelijk van de vergroting die je maakt.

pixel-afbeelding 200% vergroot

Logo-ontwerp in vectoren

Een goede logo-ontwerper zal een logo altijd in vectoren ontwerpen, omdat een logo in principe overal op geplaatst moet kunnen worden. Laat je logo altijd in vectoren ontwerpen, zodat de kwaliteit van je logo zal altijd optimaal is, onafhankelijk van de grootte van je logo.

Vector-software

Het bekendste programma om vector-afbeeldingen zoals logo’s in te ontwerpen is Adobe Illustrator. Zoek je een gratis alternatief, dan kun je Inkscape Inkscape proberen, deze is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac. Bekende vector-bestandformaten zijn:

  • EPS (Encapsulated PostScript);
  • AI (Adobe Illustrator);
  • PDF (Portable Document Format); en
  • SVG (Scalable Vector Graphics).

logo van adobe illustrator en logo inkscape